Leva, bo och arbeta i Lilla Edet

Lilla Edet har mycket erbjuda för såväl gammal som ung. Här finns bland annat en av de första slussarna som öppnades i Sverige. Den stod klar 1916 och ingår i Trollhätte Kanal. Här finns också fina grönområden, flera badplatser och det vackra Thorskogs slott, som ligger i Torskog vid Göta Älvs västra strand.

Lilla Edet är en kommun som växer så det knakar. Sedan 2013 har det byggts cirka 100 lägenheter, 75 hyresrätter och 25 bostadsrätter, man har fått bättre pendlingsmöjligheter och människor har fått upp ögonen för de vackra omgivningarna. Allt detta sammantaget lockar många storstadsbor att flytta hit. Inte gör det saken sämre att bostadspriserna är rejält mycket lägre än i exempelvis Göteborg med omnejd. Ännu fler bostäder, närmare bestämt 1 800 stycken, är det kalkylerat för inom en 10-årsperiod.

Skola och omsorg

Här finns goda möjligheter för såväl barn att växa upp i en trygg miljö och ungdomar att få jobb efter avslutade studier. I dagsläget finns det tio kommunala förskolor samt tre privata aktörer. Det finns åtta grundskolor som är geografiskt utspridda, de flesta placerade i kommunens tätorter. Två av dem är högstadieskolor, varav en är friskola. För att arbeta eller studera på kommunens enda gymnasieskola behöver man dock ta sig till Lödöse.

Även inom äldreomsorgen finns det flera olika instanser att söka sig till. I Lilla Edet finns såväl demensboende och grupp/serviceboende som korttidsboende och anpassning i hemmet. Naturligtvis finns även vårdcentral, tandläkare och rehabilitering.

Företagande

För att inspirera ungdomar att starta eget har Lilla Edets kommun ihop med Företagscentrum ett kontinuerligt samarbete med Nyföretagarcentrum Väst, vars kontor ligger i Trollhättan. Bland annat bjuder man in till ”starta eget-information” flera gånger per år. Mer övergripande i regionen finns ett samarbete med Business Region Göteborg (BRG), för att tillsammans försöka skapa bästa tänkbara förutsättningar för god tillväxt i hela regionen.

Går du i tankarna att starta eget, eller vill flytta din verksamhet till Lilla Edet, kontaktar du Företagscentrum som bistår med förmedling av kontakter, tips om lokaler och mycket annat.

Fritid och rekreation

Ridning är en stor sport i Lilla Edets kommun, man anordnar bland annat tävlingar på såväl klubbnivå som nationell nivå. Det finns även ishall, skatepark, stora grönområden och parker med bland annat mini- och frisbeegolf samt flera vandringsleder. Runt om i kommunen finns det mycket variationsrika fiskevatten, bara i Göta Älv har över 20 olika arter påträffats!

Lilla Edets kommun planerar för en utbyggnad av cykelvägnätet. Även upplysta elljusspår finns samt en så kallad vänthamn (saknar färskvatten och el) som ägs av Sjöfartsverket.

Andra stora och populära idrotter är orientering, friidrott och fotboll. Man är också känd för sin rodd, i Ryrsjön finns en av Sveriges bästa roddbanor. Vill du se riktigt spännande rodd på nära håll, ska du besöka rodd-SM som arrangeras här vart fjärde år eller andra årligen återkommande roddtävlingar.